Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης ~ Ένας ασυνήθιστος άνθρωπος


                                       
"Αγωνίζομαι να συμπεριλάβω ασήμαντες λεπτομέρειες που σημείωσα, γιατί μόνο έτσι καταλαβαίνω ότι μπορεί να λάβει κάποια ενότητα η κομματιασμένη από τις καθημερινές αντιφάσεις ύπαρξη".

"Ο ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ"
 
 
 
"Αναπαύομαι ευτυχής στην ήσυχη σιωπή, ακούγοντας βουβά όσα πρόσωπα, ονόματα, τοπία, παρουσιάζει η άβυσσος της μνήμης καταλαβαίνοντας μιαν άλλη χρονική διάρκεια, που μου επιβάλλει να παραδεχθώ ως ορθότερο το λογικά εσφαλμένο".

"ΟΜΙΛΗΜΑΤΑ"


"Ποιος είμαι; Δεν πιστεύω στη μορφή που παρουσιάζει ο καθρέφτης. Το είδωλο, όπως κι αν φωτιστεί μ' αρετή ή με κακία, δεν υπάρχει. Η ιστορία της συνείδησής του είναι, μακριά και ατέλειωτη, δυσκολεύεται να συντάξει, στο σχήμα μιας ατομικής ανθρώπινης μορφής, όλο το σκόρπιο κομματιαστό αντιθετικό αντιφατικό υλικό".

"ΜΗΤΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"



"Όλα τα πρόσωπα και οι καταστάσεις συμβιούν μαζί μου σαν ένα. Αποτελούν το δέρμα των ημερών του παρελθόντος που σέρνω πίσω από τις φτέρνες".

"ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟ ΗΜΕΡΩΝ"


"Στη φθαρτή, θνητή σάρκα του ανθρώπου, στη σύσταση του υλικού κόσμου, η γοητεία της αγάπης μπορεί να διαθέσει κατά τέτοιο τρόπο τα μόρια, ώστε τα σώματα να καταστούν πυρίμαχα, αδιάβρωτα στο νερό, ανθεκτικά σε όλων των ειδών τα σκληρά κτυπήματα.
Εφ’ όσον υπάρχουν μάνες που γεννάν, μη φανταστείτε ποτέ ότι το μίσος μπορεί να είναι ισχυρότερο από την αγάπη".

"ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΕΡΣΗΣ"



(Πηγή: "Επτά Ημέρες", Εφημερίδα "Καθημερινή"/2 Μαρτίου 1997, αφιέρωμα στο Ν.Γ.Πεντζίκη)


Ο 
Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης (1908-1993) γεννήθηκε κι έζησε  στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φαρμακολογία στο Παρίσι. Διατηρούσε για πολλά χρόνια ένα πασίγνωστο φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη, που υπήρξε κέντρο λογοτεχνικών συνερεύσεων...

Σχόλια