Josef Sudek ~ Ο ποιητής της Πράγας


Γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1896 στο Kolín της Τσεχίας. Υπήρξε κακός μαθητής αν και αγαπούσε τα βιβλία. Έτσι, έγινε βιβλιοδέτης. Το 1916 στο ιταλικό μέτωπο τραυματίστηκε και έχασε το δεξί του χέρι. «Ευτυχώς που έχασα το χέρι μου. Θα ήταν πολύ χειρότερο αν είχα χάσει το κεφάλι μου», θα πει. Μετά τον πόλεμο, σπούδασε φωτογραφία και το 1924 δημιούργησε την «Ένωση Τσεχικής Φωτογραφίας».
«Τα πάντα γύρω μας, είτε ζωντανά είτε άψυχα, μπορούν να προσλάβουν στα μάτια ενός τρελού φωτογράφου ποικίλες όψεις, έτσι που ένα φαινομενικά άψυχο αντικείμενο, ζωντανεύει μέσα από το φως ή από το περιβάλλον του. Κι αν ο φωτογράφος έχει λίγο μυαλό στο κεφάλι του, τότε ίσως μπορεί να συλλάβει κάτι απ’ όλα αυτά. Υποθέτω ότι αυτό είναι που ονομάζουμε λυρισμό». Αυτά είναι τα λόγια του Josef Sudek που ελάχιστα ασχολήθηκε με τον άνθρωπο στις φωτογραφίες του, αλλά ανέδειξε μ' έναν απίστευτο λυρισμό τη μυστική ζωή των άψυχων.

 

















Σχετικά με τον Josef Sudek: "T H E   M A S T E R   O F   P H O T O G R A P H Y" / http://www.josefsudek.net/index.php?akc=about_sudek

Σχόλια