Ο φωτογράφος Τάκης Τλούπας


"Η φωτογραφία αυτοπροσδιορίζεται. Η ίδια η φωτογραφία ορίζει την τέχνη της. Εγώ αναζητώ εκείνο που υπάρχει μέσα μου και αυτή η αναζήτηση μπορεί να κρατήσει χρόνια. Πολλές φορές μπορεί να σταθώ απέναντι σε ένα αντικείμενο αλλά να μην αποφασίζω να το φωτογραφίσω, περιμένοντας εκείνη την ιδανική - για τα δικά μου μάτια στιγμή. Δεν μπορώ να πω τι είναι φωτογραφία, μπορώ να πω όμως πως με γοητεύουν οι ομίχλες όπως και οι αντικατοπτρισμοί, τα καθρεφτίσματα και οι αντανακλάσεις. Με συναρπάζουν τα παιχνίδια με το φως. Σίγουρα η φωτογραφία είναι φως, αλλά και άλλα πολλά..."
 
 
"Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές έβλεπα πράγματα που δεν έβλεπαν οι άλλοι και που ένιωθα πως θα χαθούν. Πολλές από τις αγροτικές εργασίες, που δεν είχαν διαφοροποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, ραγδαία άρχισαν να μεταβάλλονται. Η εφαρμογή της τεχνολογίας ήταν πλέον πραγματικότητα. Έτσι, γεννήθηκε μέσα μου η αγωνία της απαθανάτισης. Η συνεχιζόμενη φθορά που παρατηρούσα γύρω μου αποτέλεσε, επίσης, την αιτία για να φωτογραφίσω τα έργα των ανθρώπων. Ένιωθα ότι θα γίνουν καταστροφές, ότι θα χαθεί ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έβλεπα σε κάποιες εκκλησίες και μοναστήρια, λεπτομέρειες αρχιτεκτονικές, τις οποίες δεν τις έβλεπαν οι ειδικοί κι έλεγα πως θα μπορούσαν να διασωθούν έστω ως εικόνες στη μνήμη των ανθρώπων. Ίσως τελικά να μην ήθελα να διασώσω μόνο την εικόνα του κτίσματος, αλλά εκείνη την αγωνία του μάστορα για το δημιούργημά του και για την πορεία του στο πέρασμα του χρόνου..."
 
ΤΑΚΗΣ ΤΛΟΥΠΑΣ
 


 
 






 
Ο φωτογράφος Τάκης Τλούπας 
 
 
Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920 και πέθανε το 2003.
Ονομάστηκε "φωτογράφος του Ολύμπου", αφού φωτογράφισε ακόμη και τις πιο δύσβατες περιοχές του. Στο λεύκωμα με τίτλο "η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα" περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες απ'το σύνολο του έργου του.
Περισσότερα στοιχεία στην ιστοσελίδα:http://takis.tloupas.gr/347/
 
 

Σχόλια

  1. Το φωτογραφείο του ήταν και είναι στη Λάρισα. Το '60 ήταν ανάμεσα στο πρακτορείο Αγιάς και το πρακτορείο Ελασσόνας. Έπρεπε να περπατήσουμε με τη μάνα μου από το ένα στο άλλο. Με κράταγε απ' το χέρι, δεν το έλεγα αλλά ήθελα να περάσουμε απέξω να δω τις φωτογραφίες του στη βιτρίνα. Θυμάμαι τα στάχυα του και ηρεμεί ο κόσμος μέσα μου. Πρόλαβα να του σφίξω το χέρι και να του πω ότι μου ομόρφυνε τη ζωή με τις φωτογραφίες του …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ομόρφυνε τη ζωή με τις φωτογραφίες του". Κρατώ αυτή σας τη φράση & σας ευχαριστώ θερμά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου