Franz Kafka ~ Αφορισμοί...

 
15
Σαν μονοπάτι το φθινόπωρο: μόλις που προφταίνεις να το σκουπίσεις κι ύστερα πάλι γιομάτο φύλλα ξερά το βλέπεις.
 
16
Ένα κλουβί βγήκε να βρει ένα πουλί.
 
39α
Απέραντος ο δρόμος, τίποτα δεν μπορεί ν' αφαιρεθεί τίποτα να προστεθεί, κι όμως καθένας με το παιδικό του μέτρο τον μετράει. "Αλήθεια, κι αυτό το κομμάτι του δρόμου πρέπει να διανύσεις· δεν θα στο αρνηθούν".
 
52
Στον αγώνα ανάμεσα σ' εσένα και τον κόσμο, υποστήριξε τον κόσμο.
 
59
Μια σκάλα που δεν έχει βαθιά χαραχτεί από πατημασιές είναι, απ' τη δική της άποψη, κάτι αδιάφορο και μελαγχολικά καμωμένο από ξύλο, και τίποτα άλλο.
 
80
Η αλήθεια είναι αδιάσπαστη, για τούτο λοιπόν δεν μπορεί μόνη της να αναγνωριστεί· ό,τι θέλει να την αναγνωρίσει, πρέπει να είναι ψέμα.
 
84
Δημιουργηθήκαμε για να ζούμε στον Παράδεισο, και ο Παράδεισος ήταν προορισμένος να μας υπηρετεί. Ο προορισμός μας έχει αλλάξει· το ότι έχει επίσης και του Παραδείσου ο προορισμός αλλάξει, δεν καταγράφεται ποτέ.
 
 
"Ακόμη και όταν δεν γράφω, είμαι συγγραφέας, και ένας συγγραφέας που δεν γράφει είναι σίγουρα ένα ατόπημα που προκαλεί την τρέλα. Αλλά τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας;"
 Από τα πρώτα συνειδητά σκιρτήματά της, η ζωή του Φραντς Κάφκα υπήρξε μια συστηματικά παθιασμένη αναζήτηση της Φιλίας, της Καθαρότητας, του Αναλλοίωτου... Αναγνώστης του Νοβάλις και του Κλάιστ, του Ντοστογιέφσκι και του Κροπότκιν, του Κίρκεγκωρ και του Σοπενάουερ, ο Κάφκα συντάσσει τον εσωτερικό του κόσμο και αντιμετωπίζει τον εξωτερικό σαν ένα σωρό υλικών... Επάγγελμα του Κάφκα ήταν η αγωνία. Μια αγωνία διαρκώς παρούσα, εξουθενωτική, δεσπόζουσα... οι Αφορισμοί του, σημαδεύονται έντονα από τα ίχνη αυτής της αγωνίας... Ο Κάφκα, αποκρυπτογράφος ενός κώδικα ζωής που ακόμη δεν μπορούμε απολύτως να δεχτούμε, αν και όλοι γνωρίζουμε την άτεγκτη αλήθεια του ("We shall all dance, We shall all die")...
 
Ο ΚΑΦΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ- ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
 
 
Επιλογές απ' το βιβλίο "ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ" του Φραντς Κάφκα, Αθήνα 1997, εκδ. ΕΡΑΤΩ 


Σχόλια