Sigmund Freud ~ Η Ερμηνεία των Ονείρων



Die Traumdeutung, 1899

«Ο άνθρωπος κάθε νύχτα αφαιρεί τα ενδύματα με τα οποία έχει καλύψει το σώμα του κι ενδεχομένως, τα εξαρτήματα που χρησιμοποιεί για να αναπληρώσει τα σωματικά του όργανα, στο μέτρο που κατάφερε να καλύψει την ανεπάρκειά τους με κάποιο υποκατάστατο: γυαλιά, περούκες, ψεύτικες οδοντοστοιχίες κ.ά. Μπορούμε να προσθέσουμε πως, όταν πηγαίνει για ύπνο, αφαιρεί, με τρόπο ανάλογο, τον ψυχισμό του, εγκαταλείποντας τα περισσότερα ψυχικά του προσκτήματα με αποτέλεσμα, κι από τις δύο πλευρές, να πλησιάζει εξαιρετικά την κατάσταση από την οποία ξεκίνησε η ανάπτυξή του».
 
Σίγκμουντ Φρόυντ, Η Ερμηνεία των ονείρων, εκδ. Επίκουρος, πρώτη έκδοση: 1899

Αυτό σημαίνει ότι, κάθε νύχτα, αποεπενδύουμε την πραγματικότητα και στρεφόμαστε προς το μέσα μας. Δηλαδή, αποσύρουμε ολοκληρωτικά την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας από ό,τι μας περιβάλλει.
Ο ύπνος, κατά τον Φρόυντ, από σωματική άποψη, είναι «μία αναβίωση της ενδομήτριας ζωής, της οποίας πληροί ορισμένους όρους: ανάπαυση, ζεστασιά και απομάκρυνση των διεγέρσεων». Πολλοί, μάλιστα, άνθρωποι παίρνουν στον ύπνο τους την σωματική στάση του εμβρύου.
 
(απ' την Αλίκη Κατσαρού, Ιατρική Ψυχολόγο) 
 
 
*Η φωτογραφία είναι από το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου, στα γερμανικά

Σχόλια