Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018

John Fante ~ Ρώτα τη σκόνη


Τη νύχτα κοιμήθηκα εκεί, μα το πρωί άρχισα να το απεχθάνομαι αυτό το σπίτι.
Μαζί μ' εκείνη ήταν ένας τόπος ονειρικός, δίχως εκείνη ήταν σκέτα ντουβάρια.
[...] Βγήκα να περπατήσω. Θεέ μου, ήμουν ξανά εδώ και τριγύριζα ασκόπως στους δρόμους. Κοίταξα τους ανθρώπους γύρω μου και ήξερα πως το πρόσωπό μου είχε γίνει ίδιο με το δικό τους. Τα πρόσωπά τους ήταν άψυχα, σκληρά, γεμάτα σκοτούρες, χαμένα. Πρόσωπα σαν κομμένα λουλούδια που κάποιος τα έχωσε σ’ ένα όμορφο βάζο κι εκείνα έχασαν αμέσως το χρώμα τους. Έπρεπε να φύγω μακριά από τούτη την πόλη.


Περιγραφή:
Το "Ρώτα τη σκόνη" κυκλοφόρησε το 1939, κατά τη διάρκεια δηλαδή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Ο κεντρικός του ήρωας, Αρτούρο Μπαντίνι, alter ego του Τζον Φάντε, είναι ένας νεαρός Ιταλο-Αμερικανός από το Κολοράντο, που αγωνίζεται να τα καταφέρει ως συγγραφέας ζώντας στο Λος Άντζελες.
Ο Αρτούρο Μπαντίνι, αδέκαρος, ταλαίπωρος και συμπλεγματικός, διανύει μια μάλλον ασυνήθιστη πορεία προς το δημιουργικό φως, με φόντο τις κοινωνικές και ψυχικές αντιθέσεις στην Πόλη Των Αγγέλων, όπου βασιλεύουν οι φρεναπάτες και οι παραλογισμοί ανάμεσα στον ναρκισσευόμενο πλούτο και την καταναγκαστική φτώχεια.
Ο Μπαντίνι ερωτεύεται μια νεαρή Μεξικάνα σερβιτόρα, και μέσω αυτής της σχέσης αναδεικνύονται ψυχολογικές και πολιτισμικές εντάσεις οι οποίες, όντας εμπρηστικές, οδηγούν την πλοκή σε έναν, διόλου συνηθισμένο για την εποχή, παρασυρμό, γεμάτο σαρκασμό και απόγνωση.
Για τούτο ο Μπαντίνι καταφέρνει ως ήρωας να παραμείνει όρθιος και να είναι σημαντικός έως σήμερα.

John Fante, Ρώτα τη σκόνη, εκδ. Μεταίχμιο, 2017, μτφρ. Γιάννης Λειβαδάς

ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου