Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Nathaniel Hawthorne ~ Το Άλικο Γράμμα


The Scarlet Letter (1850)
Το Άλικο Γράμμα, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της Αμερικανικής λογοτεχνίας. Στο βιβλίο του αυτό, ο Hawthorn, χρησιμοποιώντας αριστοτεχνικά τις προσωπικές του εμπειρίες από τη γενέτειρά του, το Σάλεμ της Μασαχουσέτης, ξετυλίγει την ιστορία της Έστερ Πρυν στη Βοστόνη στα μέσα του 17ου αιώνα.
 
 
 
Η νεαρή ηρωίδα εκτίθεται στην εξέδρα της διαπόμπευσης. Στον κόρφο της φέρει ένα άλικο γράμμα "Α"  το αρχικό γράμμα της λέξης adulteress (μοιχαλίδα) - και ένα βρέφος λίγων μηνών ενώ αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει το όνομα του πατέρα. Εκείνος σφραγίζει με τη σιωπή του τον εξευτελισμό και την τιμωρία της. Όλη η ζοφερή πουριτανική κοινωνία της Νέας Αγγλίας έχει καρφωμένα πάνω της τα βλοσυρά της βλέμματα. Η επανέκδοση του βιβλίου στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των πολυπολιτισμικών κοινωνιών ανανεώνει τα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ελευθερία μπρος στις πνευματικές προσταγές της θρησκείας και επαναφέρει εσωτερικά διλήμματα που φάνταζαν ξεχασμένα.
 
 
Ο Ναθάνιελ Χόθορν (1804-1864) είναι ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικάνικης λογοτεχνίας, ο οποίος ανέδειξε με τη λεπτή και διεισδυτική γραφή του τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης. Η πρώτη του συγγραφική επιτυχία θα σημειωθεί το 1837 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων "Twice-Told Tales", η οποία όμως δεν είναι αρκετή για να συντηρηθεί και θα αναγκαστεί να δεχθεί μια θέση ως τελωνειακός υπάλληλος, αρχικά στη Βοστόνη και αργότερα στο Σάλεμ. Το 1850 εκδίδεται το "Άλικο γράμμα" το οποίο θα γνωρίσει θερμή υποδοχή και θα καταξιώσει το συγγραφέα. Θα ακολουθήσουν τα μυθιστορήματα: "The House of the Seven Gables" ("Το σπίτι με τα εφτά αετώματα"), 1851, "The Blitheday Romance", 1852. Toν Μάρτιο του 1853 θα διοριστεί πρόξενος των ΗΠΑ στο Λίβερπουλ, όπου θα ζήσει για τέσσερα χρόνια. Θα επιστρέψει στη Μασαχουσέτη το 1860, οπότε και θα εκδοθεί το μυθιστόρημά του "The Marble Fawn". Πέθανε στις 19 Μαΐου του 1864.
Πηγή: http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showauthor&personsid=145


Στον Ναθάνιελ Χόθορν ανήκει η φράση: «Είναι τιμητικό για την ανθρώπινη φύση το ότι αγαπάει περισσότερο ειλικρινά απ' όσο μισεί.»
                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου