Έλλη Θεοφιλίδου ~ Τραντεσκάντια επί χάρτου


Τρίτη, 29 Αυγούστου 2006

Περί ευκολίας            

Ένα απόγευμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μου διακοπών, βρέθηκα μπροστά από ένα μαγαζί με αναμνηστικά, από αυτά που συναντά κανείς στα τουριστικά μέρη.
Ήμουν μπροστά από τρία ψάθινα καλάθια με κοχύλια και διάφορα άλλα όστρακα και τα κοίταζα αναλογιζόμενη: "Τι καθαρά που είναι... Και πόσο γυαλισμένα με αυτό το βερνίκι... Και έχουν και τιμή επάνω... Πώς τιμολογείς ένα κοχύλι, αλήθεια; Σαν να μην είναι αληθινά. Σαν να μη ξάπλωσαν ποτ
έ σε μια παραλία, σα να μην τα άγγιξε νερό θαλασσινό..."
Τις σκέψεις μου ήρθε να διακόψει η φωνή ενός μικρού κοριτσιού. Θα’ ταν περίπου οκτώ χρόνων. Περνούσε μπροστά από το μαγαζί με τους γονείς της και τη μικρή της αδελφή.
Στάθηκε μπροστά από τα καλάθια με τα κοχύλια, τα κοίταξε, και μονολόγησε: "Εμένα τα κοχύλια και τα όστρακα δε μου αρέσει να τα αγοράζω. Θέλω να τα βρίσκω μόνη μου στην παραλία..."
"Ανίκητη παιδική σοφία"... σκέφτηκα.




Στο "Τραντεσκάντια επί χάρτου" υφαίνεται μια αφήγηση, της οποίας τα νήματα είναι σύντομες, αυτοτελείς ιστορίες η αρχική πηγή των οποίων είναι το ιστολόγιο "It takes a thought to make a word" της μπλόγκερ Tradescadia. Οι ιστορίες ακολουθούν μια χρονολογική αλλά και αφηγηματική πορεία και αναφέρονται σε όλες εκείνες τις στιγμές που κάνουν την καθημερινότητα να αξίζει καταγραφής, καθώς και στους ανθρώπους που διασταυρώνουν τα μονοπάτια τους με τα δικά μας και μας καθορίζουν για πάντα.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 
 
Η Έλλη Θεοφιλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία και Συμβουλευτική Ψυχολογία. Δίδαξε Διαπολιτισμική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εργάζεται μέχρι σήμερα στον χώρο της εκπαίδευσης.
tradescadia@gmail.com
Facebook: Tradescadia Andersoniana

 

Έλλη Θεοφιλίδου, ΤΡΑΝΤΕΣΚΑΝΤΙΑ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ, εκδ. Οσελότος, Αθήνα, πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2015

* Tradescantia / Τηλέγραφος (φυτό)

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου