Viktor Frankl ~ Το νόημα της ζωής



Ο άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει ένα ίχνος πνευματικής ελευθερίας, ανεξαρτησίας του μυαλού, ακόμη και σε τόσο απαίσιες συνθήκες πνευματικού και σωματικού στρες. Εμείς που ζήσαμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μπορούμε να θυμηθούμε τους άντρες που περπάτησαν μέσα στις καλύβες παρηγορώντας τους άλλους, χαρίζοντας το τελευταίο τους κομμάτι ψωμί. Μπορεί να ήταν λίγοι σε αριθμό, αλλά παρέχουν αρκετή απόδειξη πως μπορείς να πάρεις τα πάντα από έναν άνθρωπο πέραν από ένα πράγμα: την τελευταία από τις ανθρώπινες ελευθερίες – την δυνατότητα να επιλέξει κανείς την στάση του σε μια δοσμένη σειρά από καταστάσεις, το να διαλέγει κανείς τον δικό του δρόμο.


(Από τον Πρόλογο)

Το "Νόημα της ζωής" του Βίκτορ Φρανκλ είναι ένα από τα σπουδαία βιβλία των καιρών µας. Τυπικά, εάν ένα βιβλίο έχει µία και µόνη παράγραφο, µία και µόνη ιδέα µε τη δύναµη να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου, αυτό και µόνον αιτιολογεί το να το διαβάσεις, να το ξαναδιαβάσεις και να βρεις χώρο γι’ αυτό στη βιβλιοθήκη σου. Το παρόν βιβλίο έχει πολλές τέτοιες παραγράφους. Κατ’ αρχάς, είναι ένα βιβλίο σχετικά µε την επιβίωση. Όπως τόσοι πολλοί Γερµανοί και Ανατολικοευρωπαίοι Εβραίοι που πίστευαν ότι είναι ασφαλείς στη δεκαετία του 1930, έτσι κι ο Φρανκλ πιάστηκε τελικά στον ιστό των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης που είχαν απλώσει οι ναζί. Ως εκ θαύµατος επέζησε, κατά τη βιβλική φράση «ὡς δαλός ἐξεσπασμένος ἐκ πυρός». Αλλά τα όσα λέει στο βιβλίο αυτό έχουν λιγότερο να κάνουν µε τις κακουχίες του, µε τα όσα υπέφερε και όσα έχασε, και περισσότερο µε τις πηγές του σθένους του να επιβιώσει. Πολλές φορές σε τούτο το βιβλίο ο Φρανκλ παραθέτει επιδοκιµαστικά τα λόγια του Νίτσε: «Αυτός που έχει ένα γιατί για να ζήσει µπορεί να υποµείνει σχεδόν το κάθε πώς».



Βίκτορ Φρανκλ / Victor FranklΤο νόημα της ζωής, μτφρ. - επίμετρο: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ψυχογιός, πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010

Περισσότερα εδώ

Σχόλια