Gary L. Francione, Anna E. Charlton - Eat Like You Care

Όλοι ισχυριζόμαστε ότι νοιαζόμαστε για τα ζώα... Όλοι ισχυριζόμαστε πως συμφωνούμε ότι είναι λάθος να προκαλεί κανείς περιττό πόνο και θάνατο στα ζώα και -όποια διαφωνία μπορεί να έχουμε σχετικά με το πότε είναι απαραίτητη η χρήση ζώων- όλοι συμφωνούμε ότι η ταλαιπωρία και ο θάνατος των ζώων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την ανθρώπινη ευχαρίστηση, διασκέδαση ή ευκολία. Καταδικάζουμε τον Michael Vick για τις κυνομαχίες, ακριβώς επειδή αισθανόμαστε έντονα ότι οποιαδήποτε ευχαρίστηση που πήρε ο Vick από αυτή τη δραστηριότητα δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτό που έκανε.
Πώς μπορούμε λοιπόν να δικαιολογήσουμε το γεγονός ότι σκοτώνουμε πολλά δισεκατομμύρια ζώα και ψάρια κάθε χρόνο για τροφή; Όσο «ανθρώπινα» κι αν μεταχειριζόμαστε και σκοτώνουμε αυτά τα ζώα, το μέγεθος της ταλαιπωρίας που τους προκαλούμε είναι μεγάλο. Ωστόσο, κανείς δεν υποστηρίζει ότι οι ζωικές τροφές είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη υγεία. Πράγματι, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ζωικά τρόφιμα είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, όπως κι αν αξιολογήσετε αυτά τα στοιχεία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να έχουμε εξαιρετική υγεία με μια vegan διατροφή. Υπάρχει επίσης ευρεία συναίνεση ότι η κτηνοτροφία προκαλεί οικολογική καταστροφή. Η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση των υδάτων, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την αποψίλωση των δασών, τη διάβρωση του εδάφους, την αναποτελεσματική χρήση φυτικών πρωτεϊνών και νερού και κάθε είδους άλλες περιβαλλοντικές βλάβες.
Η καλύτερη δικαιολογία που έχουμε για την αφάνταστη ταλαιπωρία και τον θάνατο που επιβάλλουμε στα ζώα είναι ότι έχουν ωραία γεύση. Απολαμβάνουμε τη γεύση των ζωικών τροφών. Αλλά σε τι διαφέρει αυτό από τον ισχυρισμό του Michal Vick ότι η επιχείρηση κυνομαχίας του ήταν δικαιολογημένη, επειδή του άρεσε να βλέπει σκυλιά να τσακώνονται; Στον Βικ άρεσε να κάθεται γύρω από ένα λάκκο βλέποντας ζώα να τσακώνονται. Απολαμβάνουμε να καθόμαστε γύρω από έναν καλοκαιρινό λάκκο για μπάρμπεκιου και να ψήνουμε τα πτώματα των ζώων που είχαν ζωές και θανάτους τόσο κακούς όσο, αν όχι χειρότερο, από τους σκύλους του Βικ. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Michael Vick και όσων τρώμε ζωικές τροφές;
Αυτό το βιβλίο δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά, ή τουλάχιστον καμία διαφορά που να έχει σημασία ηθικά.
Ο καθηγητής Gary L. Francione και η καθηγήτρια Anna Charlton υποστηρίζουν, πως εάν πιστεύετε ότι τα ζώα έχουν ηθική αξία -εάν απορρίπτετε την ιδέα ότι τα ζώα είναι απλά πράγματα -οι δικές σας πεποιθήσεις απαιτούν να σταματήσετε να τρώτε ζωικά προϊόντα. Δεν υπάρχει τίποτα "ακραίο" σε μια vegan διατροφή. Αυτό που είναι ακραίο, είναι η ασυνέπεια μεταξύ αυτού που λέμε ότι πιστεύουμε και του τρόπου με τον οποίο ενεργούμε όσον αφορά τα ζώα.
Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε τα ζώα που καταλήγουν στα πιάτα μας. Μπορεί να σκεφτήκαμε να σταματήσουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, αλλά υπάρχουν πολλές δικαιολογίες που μας εμπόδισαν να το κάνουμε. Οι συγγραφείς εξερευνούν τις 30+ δικαιολογίες που έχουν ακούσει ως μακροχρόνια βίγκαν και απευθύνονται σε καθεμία, δείχνοντας γιατί αυτές οι δικαιολογίες δεν λειτουργούν. Γεμάτο με σαφή, κοινή λογική για την ηθική των ζώων, χωρίς ορολογία ή περίπλοκη θεωρία, αυτό το βιβλίο θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε για το τι τρώτε.

Σχόλια